Kako Postati Knjigovođa

Kako Postati Knjigovođa – Knjigovodstvo za Početnike?

Knjigovodstvo spada među ključne stavke u svim vrstama poslovanja i u njega je nephodno ulagati što je više moguće. Ukoliko ga pitate, svaki knjigovođa će vam potvrditi da je njegov posao pun kompleksnih izazova i da zahteva apsolutnu posvećenost. Ako želite da budete dobar knjigovođa, moraćete da pokažete zavidan nivo kreativnosti i sposobnost da i najkomplikovanije probleme rešavate u kratkom roku.

Kako bi izbegli troškove angažmana profesionalnog knjigovođe, velika većina manjih firmi često odlučuje da se sama uhvati u koštac sa izazovima naše birokratije. Ovo se prvenstveno odnosi na takozvane poslove za jednu osobu ili kada ste jedini zaposleni u sopstvenoj firmi. Ukoliko spadate u ovu grupu, ne bi bilo loše da što pre prođete kroz neki knjigovodstveni program za početnike. Ovim putem stekli bi osnovna knjigovodstvena znanja i izbegli bi pravljenje početničkih grešaka koje mogu da budu veoma skupe.

Sa druge strane, ukoliko verujete u svoj poslovni poduhvat i očekujete proširenje obima poslovanja u doglednom periodu, za vas bi sigurno bilo bolje da angažujete nekoga ko vrlo dobro zna šta radi. Jer čim vaša firma preraste nivo od svega nekoliko zaposlenih, stvari će sa knjigovodstvenog aspekta postati prekompleksne i velike su šanse da više nećete biti u stanju da ih sami kontrolišete. Angažman profesionalnog knjigovodje sa iskustvom bi, u tom scenariju, skinuo veliki teret sa vaših ledja i od prvog dana postavio vašu firmu na zdrave osnove.

Knjigovođa Kao Vaš Najbitniji Saradnik

Kao što sigurno već znate, knjigovođa je osoba kojoj ćete poveriti vođenje, zapisivanje, i obradu svih finansijskih transakcija vaše firme. Na njemu je da izanalizira sve finansijske podatke i pruži vam povratnu informaciju u vidu detaljne interpretacije kompletnog poslovanja vaše firme. Iz meseca u mesec, on će biti vaš najbitniji saradnik koji vam pomaže da planirate poslovanje i vučete prave poteze u pravo vreme.

knjigovodja

Kontrolori Finansijskog Sektora

Kao što im se iz samog imena može naslutiti, zadatak konotrolora finansijskog sektora je da proveravaju sve što ima ikakve veze sa finansijama firme, pa i rad samih knjigovođa. Od njih se očekuje da do detalja budu upoznati sa poslovanjem i planovima firme, pa samim tim najbolje znaju gde treba tražiti eventualne greške i propuste. U praksi, međutim, bez obzira na veličinu firme, najčešće se dešava da su knjigovođe sami sebi kontrolori. Pošto se za knjigovođe uglavnom biraju osobe kojima se bezuslovno veruje, ovo i nije tako veliko iznenađenje.

Da Li Koristiti Kompjtuer Ili Ne?

Ukoliko ste apsolutni početnik u svetu knjigovodstva, najbolje bi bilo da se za savete oslonite na nekoga ko ima dovoljno iskustva. A kome god od iskusnijih kolega da se obratite, možete očekivati slične odgovore. Reći će vam da je najbolje da se u početku držite dobrog starog ”pisanog” načina vođenja knjiga. Nakon što radom na papiru dovoljno proširite svoje znanje i ovladate svim bitnim veštinama, moći ćete vrlo lako to da prenesete u svet kompjutera. U suprotnom, moglo bi se desiti da se izgubite u obilju programa i alata koji vam stoje na raspolaganju.

Razlike Izmedju Prostog i Dvojnog Knjigovodstva

Velike su šanse da ćete se, kao početnik, naći u dilemi da li da se opredelite za prosto ili za dvojno knjigovodstvo. Međutim, ukoliko ste dobro upoznati sa potrebama vaše firme, ovo ne bi trebao da bude težak izbor. Prosto knjigovodstvo podrazumeva da imate zapis svega onoga što se nalazi u fiskalnoj kasi. To uključuje sve transakcije kako na prihodnoj, tako i na rashodnoj strani. Međutim, ako se radi o velikoj firmi čiji je obim poslovanja daleko iznad proseka, trebalo bi da razmotrite upotrebu dvojnog knjigovodstva. U tom slučaju, sve vaše transakcije delićete na debitne i kreditne i imaćete dve zasebne knjige.

Odnos Direktnog i Investirajućeg Knjigovodstva

Ako ste jedini knjigovođa u vašoj firmi, takođe ćete morati da napravite izbor između direktnog i investirajućeg knjigovodstva. Ukoliko radite za malu firmu čije je poslovanje na nivou ili ispod proseka, najbolji izbor će biti direktno (novčano ili gotovinsko) knjigovodstvo. Vaše transakcije beležićete isključivo u trenutku kada se novac da ili dobije. U suprotnom, ukoliko je u pitanju velika firma u čijem su poslovanju krediti česta pojava, bolje je da se opredelite za investirajuće knjigovodstvo. U ovom slučaju, odmah ćete beležiti sve transakcije a ne onda kada dobijete novac.

zena vodi knjige

Dobro Poznavanje Osnova

Kako biste sistem knjigovodstva u vašoj firmi postavili na zdrave osnove, morate u potpunosti vladati najčešćim terminima od kojih su sredstva, obaveze, i kapital samo neki. U saradnji sa vlasnikom, trebalo bi da se detaljno uputite u poslovanje firme i njene planove za budućnost. Od vas se očekuje da znate koja sredstva firma poseduje, koje su njene obaveze prema drugim igračima na tržištu, i koliki je kapital potencijalnih investitora.

Stalno Usavršavanje i Fokusiranje Na Detalje

Od vas kao knjigovođe očekuje se da pomno pratite sve finansijske transakcije i da ih beležite bez velikih zakašnjenja. Zbog toga je veoma bitno da imate dobro razvijenu rutinu i radne navike. Ukoliko niste dovoljno revnosni, i ukoliko vam se nakupi veliki broj neprocesuiranih transakcija, vaš posao postaće znatno teži a verovatnoća da ćete napraviti gresku biće znatno povećana. Drugim rečima, sve mora biti zapisano tačno i na vreme i bez ikakvog nepotrebnog prolongiranja.

Termini Bez Kojih Nećete Moći

Kao i u svakom drugom poslu, u knjigovodstvu postoji niz termina koje morate dobro poznavati da biste se uspešno bavili ovim poslom. Dobro je znati da svaki prosečni bilans sadrži obaveze, kapital, i sredstva kao posebne celine. Vrste sredstava će, naravno, zavisiti od vrste posla kojim se firma bavi. Obaveze, ukratko, možemo podeliti na kratkoročne i dugoročne. Kapital se najčešće pojavljuje u formi hartije od vrednosti i na vama će biti da beležite kako se kreće, kada je kupljen, i ko je u njega investirao. Ali, ovo je samo početak. Nakon što se upoznate sa osnovnim pojmovima, pred vama će se naći čitav niz veština kojima treba da ovladate kako bi postali uspešan knjigovođa.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *