freelance poslovi

Najtraženiji freelance poslovi

Ono što je pre samo 10-15 godina bilo nezamislivo, danas je biznis kojim svako želi da se bavi. Freelance poslovi postali su interesantni naročito mlađoj populaciji, jer obezbeđuju samostalno kreiranje radnog vremena i jednako dobru, pa i bolju zaradu nego u kompanijama. Veliki broj ljudi je našao način da se prekvalifikuje i počne da se bavi dobro plaćenim i traženim poslovima za koje je osim znanja, potrebna još samo internet konekcija. Termin freelancer pokriva širok spektar veština, a najtraženiji freelance poslovi su IT, grafički i web dizajn, marketing na društvenim mrežama, usluge personalnih trenera i prevodilaca. Šta vam to donosi bavljenje nekim od ovih zanimanja, saznaćete u nastavku teksta.

Najtraženiji freelance poslovi su iz oblasti informacionih tehnologija

I pre izbijanja pandemije koronavirusa, mnogi IT stručnjaci su svoj posao obavljali od kuće, što kao zaposleni u kompanijama, što kao freelanceri. Zaključavanje u stanove njima nije mnogo poremetilo biznise, naprotiv. Još jednom se dokazalo da se ova industrija može izboriti sa mnogim krizama i da će i u narednom periodu tražnja za IT stručnjacima biti ogromna. Imajte na umu da strane firme masovno traže divelopere, inženjere i testere iz Srbije zbog niže cene satnice u odnosu na zapadne zemlje. Čak i u tim uslovima, ovi poslovi su među najplaćenijim u našoj zemlji.

IT stručnjak

Ukoliko vas zanimaju informacione tehnologije i mislite da možete da „plivate” u ovoj industriji, ne morate završiti ETF, PMF ili FON. Na tržištu postoji veliki broj kurseva na kojima možete naučiti programiranje mobilnih aplikacija, video-igara, baza podataka, Java Development i slično. Nakon završenog kursa vas neće čekati posao „na tacni”, ali ako se potrudite možete lako naći klijente kao freelanceri ili se zaposliti na juniorskoj poziciji u nekoj IT kompaniji.

Kao freelancer možete dobro zarađivati u oblasti dizajna i marketinga

Najtraženiji freelance poslovi pored informacionih tehnologija su iz oblasti dizajna i marketinga. Tu se pre svega misli na grafički i web dizajn, kao i marketing na društvenim mrežama. Danas na internetu postoji veliki broj platformi za freelance poslove, a kada se ulogujete na neku od njih, videćete kolika je potražnja za upravo navedenim zanimanjima. Flexjobs, Fiverr, Upowork, Freelancer i drugi sajtovi povezuju poslodavce sa kandidatima za obavljanje nekog zadatka. Ako smatrate da ste kompetentni za to, aplicirajte uz portfolio i CV.

Ako imate veštine za obavljanje ovih poslova, možete i direktno kontaktirati sa klijentima. Nemojte se ustručavati i misliti da niste dovoljno dobri za taj posao ili da nemate adekvatnu opremu. Nisu vam potrebni MacBook računari, najskuplji i najprodavaniji telefoni ili profesionalni foto-aparati. Dovoljno je da imate talenta i znanja, ali i da budete otvoreni za nove izazove. Uvek se možete dodatno edukovati na kursevima iz ovih oblasti kojima je tržište zaista preplavljeno.

Personalni treneri su sve traženiji kako u zemlji, tako i u inostranstvu

Nešto drugačiji freelance posao je posao personalnih trenera. Iako mnogi smatraju da morate biti fizički prisutni u teretani ili fitnes centru, ovi poslovi se lako mogu obavljati i onlajn. Jednostavno, iz teretane možete uživo voditi program nekome ko je kod kuće ili eventualno snimiti vežbe i slati klijentima prema zahtevu. Obavestite onlajn klijente koji ne žele da idu u teretanu šta im je potrebno od opreme za vežbanje kod kuće. Trake za vežbanje su rekviziti koji se često primenjuju u ovakvim uslovima. Postoji 5 različitih boja u zavisnosti od spremnosti onoga ko trenira. Zelene i plave boje namenjene su početnicima, žuta traka je za srednju kategoriju, dok su crna i crvena pripremljene za najspremniju grupu. Pored trake, fitnes treneri mogu uputiti klijente da nabave strunjače, lopte za pilates, vijače, u zavisnosti od programa za koji se opredele.

personalni trener

Posao ličnog trenera donosi dobru energiju, fleksibilnost i raznolikost, ali sa druge strane i neizvesnost, česte promene rasporeda i rizik od povreda. Kako biste radili kao personalni trener važno je pre svega da imate zdrav životni stil i da posedujete sertifikat za ovo zanimanje.

Časovi engleskog jezika za kinesko tržište – „meka” za freelance

Znanje stranih jezika oduvek je bilo na ceni. Možete ga lako unovčiti bez ikakvih ulaganja. Kao najtraženiji freelance poslovi u poslednje vreme se pozicioniraju časovi engleskog jezika Kinezima. Ne morate imati diplomu za jezike, ali morate imati znanja u vezi sa gramatikom i osnovama engleskog. Sve što vam je potrebno za ovaj posao su punoletnost, računar, brza internet konekcija, kamera, slušalice i mikrofon. Krenite bez straha i videćete kako ćete svakim danom biti sve bolji.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *