Kako se rešiti lošeg holesterola i očistiti jetru

Kako se rešiti lošeg holesterola i očistiti jetru

Holesterol je masna supstanca koju proizvodi naše telo, a može se naći i u hrani koju konzumiramo. Iako je neophodan za zdravlje, visok nivo lošeg holesterola u krvi može uzrokovati probleme sa srcem i krvnim sudovima, što može dovesti do srčanog ili moždanog udara. Osim toga, prekomerna količina lošeg holesterola može opteretiti jetru i smanjiti njenu funkciju. Ali postoji nekoliko načina kako se možemo rešiti lošeg holesterola i očistiti jetru.

Ishrana bogata vlaknima

Jedan od najboljih načina da se smanji nivo lošeg holesterola u krvi je da se poveća unos hrane bogate vlaknima. Vlakna se nalaze u voću, povrću, žitaricama i mahunarkama. Ona pomažu u smanjenju apsorpcije holesterola u crevima, što dovodi do smanjenja nivoa lošeg holesterola u krvi. Pored toga, hrana bogata vlaknima može pomoći i u čišćenju jetre.

Smanjenje unosa zasićenih masti

Zasićene masti se uglavnom nalaze u mesu, mlečnim proizvodima i prerađenoj hrani. Prekomerni unos ovih masti može povećati nivo lošeg holesterola u krvi i opteretiti jetru. Zato je važno smanjiti unos zasićenih masti i umesto toga, birati zdrave izvore proteina poput ribe, jaja, orašastih plodova i semenki.

Bol u jetri

Redovna fizička aktivnost

Vežbanje može pomoći u smanjenju nivoa lošeg holesterola u krvi. Fizička aktivnost može povećati nivo dobrog holesterola u krvi, što pomaže u borbi protiv lošeg holesterola. Pored toga, vežbanje može pomoći u smanjenju telesne težine, što takođe može smanjiti nivo lošeg holesterola i poboljšati funkciju jetre.

Konzumiranje zelenog čaja

Zeleni čaj je bogat antioksidantima koji mogu pomoći u sprečavanju oštećenja jetre i smanjenju nivoa lošeg holesterola u krvi. Konzumiranje zelenog čaja pomaže u čišćenju jetre i poboljšanju njenih funkcija.

Smanjenje unosa alkohola

Prekomerna konzumacija alkohola može dovesti do oštećenja jetre i smanjenja njene funkcije. Smanjenje unosa alkohola ili potpuno izbegavanje alkohola može pomoći u čišćenju jetre i poboljšanju njenih funkcija.

Suplementi

Kapsule kao što su lipotab i hepatoklin su napravljene na potpuno prirodnoj bazi. Pomažu u smanjenju nivoa triglicerida u krvi i nivoa enzima (transaminaze), koji ukazuju na oboljenje jetre.

Kako nastaje loš holesterol?

Loš holesterol (LDL) nastaje kada jetra proizvodi više holesterola nego što organizam može da upotrebi. Ova masna supstanca putuje krvotokom i može se zadržati na zidovima arterija, stvarajući naslage koje se nazivaju plakovi. Ovi plakovi mogu suziti arterije i otežati protok krvi, što može dovesti do srčanih bolesti i drugih zdravstvenih problema.

Pored toga, prekomerni unos zasićenih masti i trans-masnih kiselina u ishrani može povećati nivo lošeg holesterola u krvi. Ove masti se uglavnom nalaze u mesu, mlečnim proizvodima, prerađenoj hrani, slatkišima i brzoj hrani. Prekomerni unos alkohola, pušenje i neaktivnost takođe mogu doprineti povećanju nivoa lošeg holesterola u krvi.

Na kraju, genetika može igrati ulogu u razvoju visokog nivoa lošeg holesterola. Ako postoji porodična istorija srčanih bolesti ili visokog holesterola, veća je verovatnoća da će osoba imati visok nivo lošeg holesterola. U ovim slučajevima, može biti potrebno posegnuti za lekovima koji regulišu nivo holesterola u krvi.

Bolovi u jetri

Koja hrana je bogata lošim holesterolom?

Loš holesterol (LDL) se može pronaći uglavnom u namirnicama životinjskog porekla, ali se takođe može proizvesti u našem telu. Namirnice koje su bogate lošim holesterolom i nije ih preporučljivo konzumirati u velikim količinama su:

  • Meso: Sva mesa, posebno crveno meso, su bogata zasićenim mastima, a time i lošim holesterolom. Konzumiranje previše mesa može dovesti do povećanja nivoa lošeg holesterola u krvi.
  • Mlečni proizvodi: Svi mlečni proizvodi, uključujući sireve, mleko, pavlaku za kuvanje, maslac i jogurt, takođe su bogati zasićenim mastima i lošim holesterolom. Umerena konzumacija ovih proizvoda je dobra, ali prekomerna konzumacija može povećati rizik od srčanih bolesti.
  • Prerađena hrana: Prerađena hrana poput čipsa, krekera, grickalica, fast food hrane, slatkiša i ostale hrane koja se proizvodi u fabrikama sadrži velike količine zasićenih masti i trans-masnih kiselina. Ovaj tip hrane može dovesti do povećanja nivoa lošeg holesterola u krvi i drugih zdravstvenih problema.
  • Jaja: Jaja su bogata proteinima i hranjivim materijama, ali su takođe bogata holesterolom. Preporučuje se da se konzumira samo jedno jaje dnevno.
  • Masnoća na životinjskoj koži: Koža peradi, kao što su pileće krilca ili piletina sa kožom, kao i koža ribe, sadrže velike količine lošeg holesterola.

Važno je da se pridržavamo ovih saveta kako bismo održali zdravu funkciju jetre i smanjili rizik od srčanih bolesti i drugih zdravstvenih problema.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *