ISO standardi

Započinjete sopstveni biznis: Uverite se da su Vaši proizvodi u skladu sa standardima

ISO organizacija je ratifikovala više od 22.000 standarda u različitim oblastima. Međutim, neki od ovih standarda su globalno prihvaćeni zbog domena u kojima posluju.

Ovi standardi uključuju:

ISO 9001: Ovaj skup standarda se bavi sistemom upravljanja kvalitetom koji se koristi u izvršnim operacijama kompanije. Fokusira se na iskustvo i zadovoljstvo kupaca, kao i na kvalitet procesa kompanije i kontinuirano poboljšanje. Pored toga, ISO 9001 postavlja standarde za izvršni menadžment organizacije.

ISO 14001: Ovi standardi ocrtavaju okvir koji kompanije mogu koristiti da budu ekološki prihvatljive. Mnoge proizvodne operacije imaju značajan uticaj na svoju okolinu. ISO 14001 brine o njihovom sistemu upravljanja životnom sredinom, omogućavajući organizacijama da procene svoje procese i ograniče posledični uticaj na životnu sredinu.

ISO 45001: Ova porodica standarda pokriva zdravlje i bezbednost na radu. Ovaj ISO standard je od posebnog značaja u proizvodnom okruženju u kojem osoblje radi, a posebno što dolaze u kontakt sa mašinama.

ISO/IEC 27001: Ovi standardi se odnose na upravljanje informacijama i sistemima bezbednosti. Oni obuhvataju informacije koje se odnose na zaposlene, finansije i intelektualnu svojinu, između ostalog. Ovi standardi su od još većeg značaja u savremenoj proizvodnji zahvaljujući širokom usvajanju industrije 4.0 sa intenzivnom količinom podataka.

ISO 22301: Ovo je standard za procenu rizika i upravljanja koji omogućava kompanijama da se na adekvatan način pripreme za neprijatne situacije.

iso 14001 standard

Kako dobiti ISO 9001 sertifikat

ISO 9001 je tehnički jedini standard za koji preduzeće može biti sertifikovano. Prvi korak ka dobijanju ISO sertifikata je izgradnja i implementacija sistema upravljanja kvalitetom u organizaciji. Iako se preporučuje da preduzeća redovno vrše internu reviziju svog sistema, za dobijanje zvaničnog sertifikata potrebno je da proizvođač prođe reviziju nezavisnog sertifikacionog tela.

Koraci za dobijanje sertifikata uključuju:

  1. Sprovedite internu reviziju vašeg sistema upravljanja kvalitetom kako biste osigurali da su sistemi i procesi u skladu sa trenutnim ISO 9001 standardima i najboljim praksama.
  2. Intervjuišite veći broj sertifikacionih tela kako biste bili sigurni da su akreditovani i da koriste relevantni CASCO standard.
  3. Kada je vaš sistem upravljanja kvalitetom spreman, kada je urađena interna revizija i kada ste izabrali nezavisno sertifikaciono telo da proveri da li su vaši sistemi u skladu sa relevantnim standardima, vreme je da započnete proces sertifikacije.

Sertifikacija se obično odvija u više faza. U fazi 1, revizor će proveriti vašu dokumentaciju kako bi se uverio da su ispunjeni zahtevi ISO 9001 i da zapravo odgovaraju vašim proizvodnim procesima. Ova faza revizije će otkriti sve oblasti u kojima ima nedostataka, kao i mogućnosti za poboljšanje. Kada se izvrše potrebne promene i ispune zahtevi, faza 2 uključuje konačnu verifikaciju da su sistemi usklađeni sa ISO standardom.

Koje su prednosti održavanja ISO standarda u proizvodnji?

U mnogim oblastima, ISO sertifikat nije uslov za vođenje proizvodnih operacija. Međutim, kompanije i proizvođači će generalno imati dosta koristi kada implementiraju ISO standarde u procese upravljanja kvalitetom, bezbednosti na radu i bezbednosti informacija.

Neke od prednosti usaglašenosti sa ISO koje proizvođači mogu da očekuju uključuju:

Poboljšan kvalitet proizvodnje

Održavanje standarda kao što je ISO 9001 omogućava proizvođačima da u svoje procese unesu najbolje prakse upravljanja kvalitetom. Kao takve, kompanije mogu poboljšati kvalitet u celoj organizaciji, počevši od razvoja i nabavke materijala pa sve do isporuke proizvoda i interakcije sa kupcima. Pored toga, ovaj skup standarda obezbeđuje kontinuirano upravljanje kvalitetom, omogućavajući proizvođačima da smanje nedostatke i efikasno isporučuju kvalitetne proizvode.

prednosti održavanja ISO standarda

Poverenje kupaca i lojalnost brendu

Drugi razlog zbog kojeg je važno da proizvođači implementiraju i pridržavaju se ISO standarda je taj što pokazuje trenutnim i potencijalnim kupcima da kompanija veruje u svoje proizvode. Drugim rečima, ISO usaglašenost ili sertifikacija pokazuje kupcima i distributerima da mogu očekivati proizvode koji ispunjavaju svetski standard.

Poboljšana produktivnost kroz bolje uslove rada

Proizvođači imaju koristi od zdrave i motivisane radne snage. Ovde često dolaze standardi ISO 45001. Ovaj skup standarda pruža proizvođačima okvir koji će smanjiti opasnost na radnom mestu. Pored toga, specifičnosti prema ISO 45001 takođe obezbeđuju mentalno zdravlje radnika. A sa zdravom radnom snagom, produktivnost preduzeća se značajno povećava.

Obezbeđen kontinuitet poslovanja

Globalni događaji ili događaji koji se dešavaju unutra zemlje, mogu uticati na različite ili specifične industrije, koji se dalje mogu odraziti na negativno poslovanje i prihod. Na primer, pandemija COVID-19 uticala je na nekoliko industrija, zaustavivši njihov napredak ili isključivši brendove sa tražišta. Međutim, ISO ima standarde koji pokazuju kompanijama kako da nastave sa radom u slučaju katastrofalnih događaja.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *