preduzetnistvo

Šta je preduzetništvo?

Prijatelji od malih nogu, Ben Koen i Džeri Grinfild želeli su da započnu biznis u kom bi ujedno i uživali. Uplatili su po 5 dolara za dopisni kurs o pravljenju sladoleda i završili ga sa desetkama. Godinu dana kasnije, sa 8000 dolara ušteđevine i pozajmljenih još 4000, otvorili su svoju prvu poslastičarnicu u renoviranoj staroj benzinskoj pumpi i počeli da smišljaju recepte za sladolede visokog kvaliteta i originalnih ukusa. Trideset godina kasnije, kompanija “Ben & Jerry’s” ostvaruje godišnji prihod od preko 200 miliona dolara.

Preduzetništvo je, jednostavno rečeno, svako preduzimanje nekog poduhvata – a preduzetnik je onaj ko preduzima taj poduhvat, ko je preduzimljiv. Poduhvat je najčešće poslovni, te se preduzetništvo može opisati kao osnivanje, organizacija i vođenje određenog preduzeća.

Međutim, preduzetništvo se danas definiše u mnogo širem smislu.

Preduzetništvo je poslovna aktivnost usmerena ka stvaranju novih materijalnih i društvenih vrednosti i menjanju stvari na bolje kroz pružanje novih proizvoda i usluga na tržištu.

Jedna od često korišćenih definicija opisuje preduzetništvo i kao “stremljenje za prilikom, bez obzira na sredstva koja su trenutno na raspolaganju”. Preduzetništvo je tako stremljenje ka poslovnoj prilici koja se ukazuje, uprkos najčešće ograničenim materijalnim sredstvima kojima se raspolaže. Mnogi ljudi se u životu susreću sa preduzetničkim izazovima – a preduzetnici postaju oni koji ne odustaju, nadvladavaju prepreke i slede tu priliku do kraja.

“Znao sam da neću zažaliti ako ne uspem, ali sam isto tako znao da ću zažaliti samo ako ne budem probao.” Džef Bezos, osnivač sajta Amazon.com.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *