Prica o Roy Joulusu

Izraelska kompanija “Greenbo” proizvodi čitavu lepezu inovativnih i privlačnih rešenja za gajenje biljaka u urbanim uslovima – njihove saksije u kojima možete posaditi cveće, začinsko bilje ili sitno voće i povrće na svom gradskom balkonu ili prozoru postigle su svojom jednostavnošću i jedinstvenim dizajnom veliki uspeh širom sveta za svega nekoliko godina.

Iza ove priče o uspehu stoji Roy Joulus, mladi preduzetnik iz Izraela, a sve je počelo na malom balkonu njegovog stana u Tel Avivu. Baveći se kućnim baštovanstvom iz hobija, Roy je primetio da mu biljke zauzimaju puno prostora, a žardinjere kakve su se obično mogle naći u prodaji nisu zadovoljavale njegove potrebe – cveće oko koga se toliko trudio bilo je okrenuto ka ulici, dok su same žardinjere bile loše dizajnirane a izbor njihovih boja nikakav.

Kako je imao radnog iskustva u oblasti dizajna, Roy je odlučio da sam osmisli svoju saksiju – dizajniranu u obliku sedla za jahanje, s patentiranim sistemom žljebova koji je omogućavao da se bez napora ili prilagođavanja namesti na bilo kakvu ogradu. Takođe je napravio varijante saksije u deset različitih boja – od klasično umerenih do atraktivnih pop boja.

Iako je imao imao razrađenu ideju za privlačan i praktičan proizvod, Roy nije uspeo da dobije komercijalni kredit ni od jedne poslovne banke. Najzad, obratio se za pomoć Fondaciji za mlade preduzetnike “Keren Shemesh“, lokalnoj članici mreže Youth Business International.

Dobivši povoljan startap kredit kao i podršku u obliku biznis mentorstva, Roy 2008. godine osniva svoju kompaniju “Greenbo Ltd.” i napušta dotadašnji stalni posao kako bi se u potpunosti posvetio sopstvenom preduzeću.

Greenbo saksije

Kasnije su mu se kao partneri i ravnopravni akcionari u kompaniji pridružili njegov otac i još dvojica prijatelja. U potpunosti se posvetivši razvoju i napretku svog novopokrenutog poslovnog poduhvata, Roy i njegov tim su odlučili da rade za minimalne plate, kako bi svaku zarađenu paru mogli da investiraju nazad u stalan i održiv rast svoje kompanije. Investiranje vremena, truda i novčanih sredstava u infrastrukturu kompanije i nove proizvode se itekako isplatilo – “Greenbo” je danas na putu da od uspešne lokalne startap kompanije preraste u globalni brend a Roy ne krije svoje ambicije da to zaista i ostvari. I dalje radi nekoliko poslova istovremeno i odriče se najvećeg dela profita u korist kompanije, priznajući da su za poduhvat izlaska na svetsko tržište neophodni “čvrsta vera i voljnost da se podnose lične žrtve”. No, takođe dodaje: “Moji partneri i ja smo spremni da podnesemo te lične žrtve, pošto verujemo u našu kompaniju.”

Za sada im uspeva: prodajući svoje proizvode putem Interneta, preko sajtova kao što je Amazon.com, “Greenbo” u poslednjih nekoliko godina beleži stalan rast prodaje i širi svoj asortiman proizvoda koji se mogu kupiti u maloprodajnim mrežama u Evropi, SAD, Latinskoj Americi i Australiji. Trenutno nastoje da otvore evropski i američki ogranak kompanije.

“Greenbo” saksije odražavaju ekološku odgovornost kompanije, budući da se prave od recikliranog, visokokvalitetnog plastičnog materijala polipropilena, što omogućava pojačanu čvrstinu i otpornost na padove i udarce kao i duži životni vek proizvoda, dok dodatna zaštita od UV zračenja obezbeđuje višegodišnju trajnost boje.

Ove godine, “Greenbo” saksije dobile su prestižnu međunarodnu nagradu za dizajn Red Dot Design Award koju dodeljuje panel vodećih svetskih dizajnera, te će se Roy nakon svečane dodele u Nemačkoj naći u društvu brendova kao što su BMW ili Apple, koji spadaju među dosadašnje dobitnike.

Na kraju ove priče o uspehu, možemo samo zaključiti da se komisija Fondacije “Keren Shemesh” nije prevarila kada je u mladom Izraelcu snažnog preduzetničog duha prepoznala “retku kombinaciju kreativnosti i preciznosti” i odobrila mu kredit i dodelila mentora. Roy Jounus, sa svoje strane, ne gaji ni malo sumnje u presudnost svestrane podrške koju je dobio od ove članice YBI mreže: “Keren Shemesh je dao najznačajniji doprinos početnim koracima kompanije Greenbo. Pored kredita za pokretanje preduzeća, znanje koje su podelili sa mnom i mentorstvo koje sam dobio bili su od izuzetne pomoći.”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *