Ko je preduzetnik

Ko je preduzetnik?

“Ako misliš da će ti novac obezbediti nezavisnost – nikada nedeš biti nezavisan. Jedina prava sigurnost koju čovek može da ima na novom svetu je u posedovanju znanja, iskustva i sposobnosti.” Henri Ford, osnivač kompanije “Ford”

Preduzetnik je onaj ko ima sposobnosti da:

Obezbedi sredstva. – Ostvarujući i održavajući kratkoročne i dugoročne poslovne kontakte, preduzetnici pronalaze načine da uprkos preprekama iskoriste prilike ka kojima streme, postižući korist za sve koji su uključeni u proces.
Kontroliše rizik. – Dobri preduzetnici se nikad ne kockaju, već prihvataju odgovornost za sračunate rizike. Zato je neophodno da budu fokusirani na svoj cilj i da uče iz svojih grešaka.
Stvori vrednost. – Definicija vrednosti je danas promenjena i ne izražava se samo kroz novac, niti je vrednost jednog preduzeća samo u zaradi koju ostvaruje. Pored finansijske vrednosti, preduzetnici svojim radom stvaraju nove vrednosti kroz znanje, održivost i društveni uticaj.

Preduzetnici:

 • Stvaraju nova radna mesta uprkos finansijskoj krizi;
 • Rešavaju nove probleme i izazove s kojima se svet suočava;
 • Pružaju slobodne informacije i besplatnu edukaciju;
 • Pomeraju granice naučnih otkrića i novih tehnologija;
 • Pokreću dobrotvorne akcije i osnivaju zadužbine;
 • Osnažuju lokalne zajednice.

Ideje u preduzetnistvu

Ako ne možemo da promenimo okolnosti u kojima se nalazimo, ono što možemo da menjamo je naša reakcija na te okolnosti. Ono što odlikuje uspešne preduzetnike je upravo taj kvalitet preduzetničkog duha – svejedno da li je reč o malom porodičnom ili kućnom biznisu, ili velikoj višemilionskoj kompaniji, preduzetnik mora da poseduje:

 • Snažnu ličnost – istrajnost i upornost, umeće da uoči prilike i preduzme rizike;
 • Stav – umeće da primeni kreativnost i maštu, jasne lične standarde i vrednosti, shvatanje preduzetništva kao pozitivne aktivnosti;
 • Veštine – sposobnost za umrežavanje i strateško razmišljanje, umeće da se obezbede sredstva, poslovna znanja, veštine u međuljudskim odnosima.
 • Motivaciju – ličnu ambiciju, želju da se ostvari uticaj, potrebu za postignućem i zadovoljstvom samim sobom, želju za stvaranjem vrednosti i društvenu odgovornost.
 • Radoznalost – širok raspon interesovanja za najraznovrsnije teme i posedovanje znanja iz različitih oblasti – ne u smislu gomilanja informacija, već traganja za novim idejama koje mogu da unaprede posao i razvijanja sposobnosti da se brzo uoče problemi i efikasno nađu rešenja.

Naposletku, ne postoji jedinstven recept za preduzetništvo. Razlikuje se kod svakog pojedinačnog preduzetnika, i to je ono što ovu oblast čini tako privlačnom.

“Život nas ponekad gađa kamenjem u glavu. Nemojte gubiti veru. Ubeđen sam da je jedino što me je održalo to što sam voleo ono što radim. Morate pronaći šta je to što volite. I to važi za vaš posao koliko i za vaše voljene. Vaš posao će činiti velik deo vašeg života, i jedni način da budete stvarno zadovoljni je da radite ono za šta verujete da je sjajan posao.” Stiv Džobs, osnivač kompanije “Apple”.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *