cene stanova kod nas

Zasto Skaču Cene Stanova Kod Nas?

Ako ste u poslednje vreme razmišljali o kupovini stana, verovatno ste vrlo brzo odustali s obzirom na cene nekretnina kod nas. Mnogi budući vlasnici stanova se pitaju gde je granica, zašto cene rastu i da li će u jednom momentu doći do potpunog kolapsa?

Na ova pitanja trenutno niko ne zna odgovore, ali jedno je sigurno, cene i dalje ne prestaju da rastu. Primetićete da su cene stanova van Beograda, odnosno u manjim gradovima, znatno skočile i idu i do 1.500 evra po kvadratu. 

Međutim, iako mnogi misle da investitori diktiraju cenu kvadrata, istina je da su kupci ti koji odlučuju i prema njima se formira tržišna cena. Onog momenta kada potražnja opadne i kupci ne budu zainteresovani za kupovinu nove nekretnine, smanjiće se i cena po kvadratu. 

Čim je potražnja stanova ogromna, to znači da ima prostora za poskupljenje. Ali, hajde da sagledamo nekoliko uzroka i da možda preciziramo kada je pravo vreme za kupovinu stana. 

Fluktuacija u prodaji

Iako mnogi navode da se stanovi prodaju neverovatnom brzinom, vlasnici agencija ističu da je takva situacija periodična. Mnogi tvrde da situacija kakva je predstavljena u medijima i nema baš neke veze sa realnošću. 

Agencije misle da je sve malo preuveličano ali isto tako kažu da potražnja nikada nije bila veće, ali da se to odnosi na određene momente. S obzirom da se trenutno suočavamo sa pandemijom korona virusa, kada broj zaraženih krene da raste, tako opada i potražnja za stanovima. 

Kada se zdravstvena situacija stabilizuje, tržište nekretnina oživi. Naravno da investitori žele da cene stanova rastu i da se prodaja stanova u Novom Sadu poveća. Zato ovo poskupljenje deluje veštački i onog momenta kada kupci više ne budu bili spremni da plate trenutnu cenu po kvadratu može doći do urušavanja tržišta sa nekretninama. 

cene stanova u oglasima

Različite cene oglasa 

Prema rečima vlasnika agencija, jedan od razloga zašto je prodaja stanova dobra jeste to što su na oglasima obično stavljene nešto više cene. Većina prodavaca će prvo da pokuša da stan proda po višoj ceni, dok na kraju prodaju stan po mnogo nižoj ceni. 

Zbog toga potencijalni vlasnici imaju utisak da se cene stanova ne smanjuju i da ostaju visoke, ali ni to nije baš tako. Većina kupaca očekuje da će cena stana biti niža od navedene, što se u praksi pokazalo kao istinito. 

Da li će cene pasti do kraja godine? 

Ovo je zaista teško prognozirati. Imali smo rast cena tokom leta, što ukazuje da postoji mogućnost da cene krenu da padaju do kraja godine. Ako se posetimo svetske ekonomske krize 2800. godine, situacija je bila slična. 

Kod nas se to odrazilo godinu dana kasnije. U tom periodu je došlo do prezasićena tržišta i do drastičnog pada cene stanova, što mi realno možemo da očekujemo u ovom trenutku. Sad se mnogo stanova gradi, nikada više nije bilo gradilišta, samo je pitanje koliko će biti kupaca i kolika je njihova kupovna moć s obzirom na trenutnu situaciju u državi. 

Kad se smanji interesovanje kupca, smanjiće se cena nekretnina, prvo za nekih 100 evra po kvadratu, pa onda više.  

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *