Ričard Brenson

Ričard Brensonovi saveti

“Mene u životu zanima da postavim pred sebe ogromne, naizgled nesavladive izazove i da probam da ih savladam.” Ričard Brenson

Ričard Brenson je britanski preduzetnik čije se bogatstvo procenjuje na skoro 5 milijardi dolara – ali je u isto vreme i filantrop koji izdvaja velike sume novca u humanitarne svrhe i avanturista koji je pokušao da obiđe svet balonom. Osnivač poslovne grupacije “Virgin” koja objedinjuje više od 400 kompanija takođe je i svojevrsni biznis guru u očima mnogih koji traže inspiraciju u njegovom životnom i poslovnom putu i uče lekcije iz velikog iskustva kog je stekao tokom 45 godina rada obeleženog originalnim razmišljanjem i hrabrim potezima.

● Godine nisu važne.

Brenson je živi dokaz da nikad nije prerano da se započne biznis i da ne treba zastati pred privatnim poteškoćama: pošto je, pateći od disleksije (poremećaja sposobnosti čitanja), sa svega 16 godina napustio školu, postigao je svoj prvi poslovni uspeh pokrenuvši alternativni časopis “Student” koji je objavljivao članke o rokenrolu i protiv rata u Vijetnamu.

Ušavši u sedmu deceniju života, Brenson je sada dokaz da smo stari onoliko koliko se osećamo: pre nekoliko godina pokušao je da obori svetski rekord u jedrenju preko Atlantika.

● Sagledajte širu sliku.

Izdavanje časopisa odvelo je Brensona ka otvaranju prodavnice ploča, što ga je uvelo u osnivanje muzičke producentske kuće, “Virgin Records“, nakon čega je oformio studio za snimanje muzike i otvorio noćni klub. Šireći se na oblasti koje se međusobno prepliću, Brenson je kao vrlo mlad stvorio mrežu kompanija koje se naslanjaju jedna o drugu.

● Radite besplatno ako je potrebno.

Kako da se mala i nepoznata izdavačka kuća probije na muzičkom tržištu? Brenson je ponudio svoj studio na besplatno korišćenje muzičaru Majku Oldfildu, čiji će album “Tubular Bells”, debitantsko izdanje etikete “Virgin Records”, postati jedna od najprodavanijih ploča te decenije.

● Ne ustručavajte se da budete kontroverzni.

Pošto su sve veće muzičke kuće odbile skandaloznu grupu “Sex Pistols“, Brenson je potpisao ugovor sa njima i tako je s pank muzikom otvoreno novo poglavlje u istoriji rokenrola, a “Virgin Records” je stekao veliku prednost na tržištu zahvaljujući korišćenju prilike pred kojom je konkurencija ustuknula.

● Budite hrabri i sledite svoje instinkte.

Posle uspeha u muzičkoj industriji, Brenson osniva avio-kompaniju “Virgin Atlantic Airways“, da bi se kasnije proširio i na polje mobilne telefonije, kozmetike, filmske produkcije, čak i proizvodnje sokova. Inovacije i prihvatanje rizika su se isplatili: Brensonovi avioni danas prevoze milione putnika širom sveta a širenje na raznolike poslovne oblasti omogućilo je njegovoj grupaciji sigurnost od neizvesnih promena na svakom od pojedinih različitih tržišta.

Online biznis

● Volite to što radite… ali znajte i kad da se povučete.

Kako bi ušao u posao sa avio-prevozom, Brenson je prodao “Virgin Records” za 500 miliona funti – i pri tome je plakao, morajući da se nakon dve decenije rastane od kompanije koju je stvorio ni iz čega i u koju se uložio svim srcem. Međutim, pokazalo se da je odluka bila i mudra i pravovremena: svega nekoliko godina kasnije, distribucija muzike preko Interneta zatvorila je vrata mnogih muzičkih kuća i potpuno promenila taj posao.

● Učite radeći.

“Ne učiš da hodaš tako što slediš pravila. Učiš tako što to radiš, i tako što padaš”, kaže Brenson, nakon što je izgradio svoju poslovnu imperiju počevši od časopisa i ploča, a da pri tome nije imao veze ni sa novinarstvom ni sa muzikom, niti je igde učio menadžment, i dodaje: “Ne čekajte da budete kvalifikovani da biste počeli da radite sa svojim životom ono što vi hoćete. Prosto radite. Napravićete hrpu grešaka, ali tako se najbrže uči.”

● Gledajte ka budućnosti i ne plašite se promena.

Večiti pionir, Brenson je pre nekoliko godina ušao u svoj najnoviji poslovni poduhvat: “Virgin Galactic” je kompanija za svemirski turizam koja prodaje karte za orbitalne letove šatlom. To mu nije prvi put da prati tehnološke promene i predviđa buduće trendove: “Virgin Records” je svojevremeno uspešno prošao tranziciju od LP ploča do CD-a, dok kroz “Virgin Green Fund” Brenson sada ulazi na tržište obnovljivih izvora energije, uz velika ulaganja u istraživanje i razvoj alternativnih goriva.

● Daj, da bi imao.

Ričard Brenson je poznat po tome što gaji ličan odnos sa svojim zaposlenima i što nastupa kao veliki zagovornik ideje odgovornog poslovanja – nastoji da njegove kompanije ostvaruju pozitivan uticaj na prirodnu okolinu i zajednice u kojima posluju, smatrajući da to naposletku doprinosi njihovom dugoročnom poslovnom uspehu, finansijskom rastu i prestižu brenda “Virgin“. Takođe, investira značajan deo svoje imovine i vremena u neprofitne i humanitarne inicijative – od borbe protiv AIDS-a, akcija za ograničavanje nuklearnog arsenala i prevenciju ratnih sukoba, do istraživanja globalnih klimatskih promena, u šta je uložio 3 milijarde dolara.

“Većina ljudi ne razmišlja u maniru ‘Hoću da započnem biznis’… Razmišljaju onako kako sam i ja razmišljao: ‘Hoću da pokrenem časopis za mlade koji će pisati protiv rata u Vijetnamu’, za koji sam smatrao da je nepravedan. Biznis strana toga bila je samo da se plate računi. Nisam ulazio u poslovne poduhvate kako bih napravio pare – otpočinjao sam ih zato što ne bih mogao išta da postignem da to nisam radio.” Ričard Brenson.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *