Kako Na Najbolji Način Očistiti Automobil

Kako Na Najbolji Način Očistiti Automobil

Čišćenje unutrašnjosti vašeg automobila možda neće vratiti taj opojni miris novog auta, ali će svakako poboljšati kvalitet vazduha. Pranje prozora, otklanjanje smeća i nereda, čišćenje patosnica i sedišta će vam olakšati funkcionisanje unutar vozila, a u nekim slučajevima čak i poboljšati vozačke sposobnosti.

Profesionalno čišćenje automobila može biti prilično skupo, ali uz pomoć samo nekoliko alata i sredstava za čišćenje koje verovatno imate pri ruci, možete očistiti unutrašnjost svog automobila baš kao profesionalac.

Koliko često treba čistiti auto?

Koliko često ćete čistiti automobil zavisi od uslova vožnje, načina na koji se vozilo koristi, broja putnika i koliko često vozite.

Bezbednost je uvek prioritet kada je u pitanju održavanje automobila. Auto stakla Beograd savetuju da čistite unutrašnje prozore najmanje jednom mesečno ili kada prljavština ometa vašu sposobnost da vidite vozila koja dolaze u susret.

Uklonite smeće i otpatke sa poda na vozačevom mestu i sa instrument table kako ne bi ometali komande vozila. Imajte u vidu da bi svakog meseca trebalo temeljno čistiti auto. Održavajte unutrašnjost vašeg automobila kako biste mu pomogli da traje duže i da zadrži svoju vrednost kada ga prodajete ili menjate.

Pranje automobila

Sakupite smeće

Sakupite svo smeće sa patosnica, u džepovima vrata i sedišta i odložite ga. Uklonite bebi sedišta, igračke i druge predmete iz automobila, ukoliko ih imate, kako biste nesmetano pristupili čišćenju auta.

Uklonite i očistite patosnice

Patosnice su često najprljavija stvar unutar vašeg automobila. Uklonite ih sve iz auta radi lakšeg čišćenja. Dobro protresite svaku patosnicu ili usisajte pre nego što počnete da čistite. Prilikom čišćenja ih stavite na beton, a ne na prljavo tlo.

Za prostirke napravljene od tekstila , koristite sredstvo za čišćenje tepiha ili tapacirunga i pratite uputstva.

Za gumene ili silikonske prostirke koristite crevo da sperete višak prljavštine. Pomešajte rastvor tople vode i nekoliko kapi tečnosti za pranje sudova u kanti. Umočite četku za ribanje u rastvor i očistite prostirke. Dobro isperite i ostavite da se osuše na vazduhu pre nego što ih vratite u automobil i nastavite sa čišćenjem ostalih delova unutrašnjosti.

Očistite unutrašnjost prozora i ogledalo

Koristite krpu od mikrofibera i sredstvo za čišćenje prozora koje ne sadrži amonijak u sebi kako ne biste oštetili unutrašnju plastiku. Takođe možete napraviti sopstveno sredstvo za čišćenje prozora mešanjem 1:1 rastvora destilovanog belog sirćeta i vode. Lagano obrišite prozore ovom mešavinom i videćete kako se sijaju.

Očistite centralnu konzolu

Pored centralne konzole se obično nalaze držači za čaše koji mogu postati neuredni. Ako možete držač za čaše da uklonite, potopite ga u malo tople vode i tečnosti za pranje sudova i očistite ga sunđerom. Završite tako što ćete ga obrisati mekom krpom i dobro isprati svežom vodom. Osušite i ponovo prikačite na konzolu.

Za čišćenje ručice menjača i drugih komandi koristite čistu krpu od mikrofibera koja je samo malo nakvašena. Da biste došli do uskih uglova, koristite staru četkicu za zube ili vlažni štapić za uši.

Uklanjanje prašine i prljavštine sa kontrolne table

Uklonite prašinu i prljavštinu sa kontrolne table

Koristite praška da uklonite što je moguće više prašine sa instrument table i štapiće za uši da uđete u male prostore oko ventilacionih otvora i dugmadi. Nakon uklanjanja prašine, koristite blago vlažnu krpu od mikrofibera da biste obrisali prljavštinu i otiske prstiju.

Dezinfikujte volan

Uklonite bakterija sa volana i ručice menjača pomoću dezinfekcioni sredstava. Možete koristiti ili alkohol ili maramice. Obrišite volan čistom krpom.

Čišćenje kožnih sedišta

Ako imate kožna auto sedišta, koristite usisivač da pažljivo uklonite prašinu i prljavštinu sa šavova i oblasti gde se spajaju naslon i donje sedište. Obrišite svako sedište sredstvom za čišćenje kože ili rastvorom sapuna i vode. Nakon čišćenja sedišta, razmislite o upotrebi regeneratora za kožu da biste vratili gipkost i sjaj.

Čišćenje sedišta od tkanine

Za platnena auto-sedišta, počnite tako što ćete dobro usisati svako sedište. Prethodno tretirajte jako zaprljane delove sa malo sredstva za čišćenje tapacirunga ili sledite uputstva za otklanjanje određenih vrsta mrlja. Za mrlje koje su nastale usled veštačkih boja, napravite pastu na bazi kiseonika u prahu i malo vode. Nanesite pastu na zaprljano područje i ostavite da deluje najmanje jedan sat pre nego što usisate ostatke.

Kada se uklone teške mrlje, pratite uputstva na sredstvu za čišćenje tapacirunga kako biste očistili celo sedište. Koristite  četku za ribanje da unesete sredstvo za čišćenje tkanine, a zatim koristite krpu od mikrovlakana umočenu u običnu vodu da obrišete svu  prljavštinu. Ponovite korake ako je potrebno i ostavite da se sedišta prirodno osuše na vazduhu.

Osvežite auto

Na kraju, ako vaš automobil miriše na ustajalo, pospite patosnice i platnena sedišta sodom bikarbonom. Ostavite da deluje preko noći, a zatim usisajte sodu bikarbonu.

Takođe možete kontrolisati mirise tako što ćete staviti malo sode bikarbone ili aktivnog uglja u zatvorenu plastičnu posudu. Napravite nekoliko manjih rupica na poklopcu i stavite posudu ispod jednog od sedišta. Promenite sadržaj posude svakog drugog meseca.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *