BMS sajt_MENTORI_Postanite mentor„Početi biznis danas, kada pored stalne borbe za tržiste, uz smanjenu potrošnju i ogromnu konkurenciju, imamo i veliki pritisak efekata svetske ekonomske krize, znači odvažiti se u borbu sa Golijatom. Vođen ne samo filantropijom već i željom da živim društveno odgovornu karijeru, želim da prenesem svoja znanja, iskustva i rešenja za probleme koji se pojavljuju u biznisu, na one koji tek započinju svoj put. Zbog toga sam prepoznao svoju ulogu u programu Biznis mladih Srbije koji nastoji, da svojom pravom podrškom, usmeri mlade ljude koji žele da uče, stiču iskustvo i preuzmu odgovornost za svoju budućnost. Pozivam vas da se kao biznis mentor, koji će mladim preduzetnicima preneti svoja iskustva, priključite mreži podrške Biznis mladih Srbije. Tako ćemo zajedničkim snagama pomoći ekonomski razvoj zemlje, u kojoj će mladi ljudi uspešno graditi svoju budućnost. Na početku je važna podrška!” Minja Bolesnikov, Ford Brand Manager, Grand Motors

Razvoj preduzetništva smatra se jednom od najboljih strategija za smanjenje nezaposlenosti i ključni je aspekt održivosti svake ekonomije. Poslovni projekti početnika u biznisu, tzv. start-up, predstavljaju važan segment kreiranja novih radnih mesta: svaki start-up kreira nova radna mesta, samozapošljava preduzetnika i otvara mogućnost zapošljavanja drugih lica.

Ali, da li znate da 70% start-up preduzeća u Srbiji propadne tokom prve tri godine poslovanja?

POMOZITE MLADIM POČETNICIMA U BIZNISU DA PRONAĐU SVOJ PUT DO USPEHA!

Vođenje sopstvenog biznisa zahteva različite veštine u različitim fazama poslovanja. Mladi preduzetnici najčešće nemaju iskustvo i kontakte i ne znaju kako da prevaziđu mnoge prepreke na koje nailaze. Njihova preduzeća su najranjivija tokom prve tri godine poslovanja i tada im je najpotrebnija pomoć u vođenju biznisa.

Za mladog preduzetnika, podrška iskusnog menadžera može da predstavlja ključ uspeha njegovog preduzeća koje je tek na početku ostvarivanja poslovnih rezultata. Uz podršku biznis mentora, mladi preduzetnici imaju više šanse da razviju poslovanje i opstanu na tržištu.

Naša metodologija biznis mentorstava, koja se realizuje već tri godine, napravljena je po ugledu na metodologiju prestižne međunarodne mreže The Prince’s Youth Business International (www.youthbusiness.org), čiji smo član od oktobra 2012. godine. Mrežom predsedava Princ od Velsa, a čine je programi iz više od 40 zemalja širom sveta. Mentorski rad u našem programu je volonterski, i odvija se „jedan na jedan“, 2-4 sata mesečno, minimum godinu dana. Odnos između biznis mentora i preduzetnika je odnos odgovornosti, poštovanja i poverenja i dobrovoljan je za obe strane. Obe strane ga mogu prekinuti u svakom trenutku, ako smatraju da ne funkcioniše dobro. U tom slučaju koordinator programa za mentora i preduzetenika pronalazi odgovarajuću zamenu.

BMS mentorstvo korak po korak

  1. Ako se uklapate u profil BMS mentora, i želite da se priključite, popunite online prijavnu formu koja će uskoro biti dostupna na našem sajtu.
  2. Nakon toga će vas kontaktirati koordinator BMS programa i obaviti sa vama kratak telefonski intervju.
  3. Zatim ćete bićete pozvani na dvočasovni briefing za mentore, gde ćete biti detaljno informisani o našoj metodologiji biznis mentorstava i primerima iz prakse.
  4. Koordinator će vas zatim spojiti sa odgovarajućim preduzetnikom, koji će vas kontaktirati da zakaže prvi sastanak.
  5. Kada se upoznate sa preduzetnikom, i ako se i vi i preduzetnik složite da započnete mentorstvo, zajedno ćete definisati model saradnje – najčešće je u pitanju jedan sastanak mesečno (2-4 sata), dok se ostatak komunikacije odvija putem e-maila i telefona.
  6. Nakon toga ćete potpisati Sporazum o saradnji, kojim su definisani opšti uslovi vašeg zajedničkog rada.

*Od trenutka prijave do prvog sastanka sa preduzetnikom može proći i do 3 meseca.

Ukoliko smatrate da svojim znanjem i profesionalnim iskustvom možete da pomognete mladim preduzetnicima, prijavite se i postanite jedan od biznis mentora u našem programu.

Kontaktirajte nas za više informacija: office@biznismladihsrbije.org 

Saznajte više o ulozi mentora.
Pročitajte više o našim mentorima.
Pogledajte ko su naši preduzetnici.