Brendiranje


Baza znanja_Saveti_Kako zapoceti uspesan posao_05_Brendiranje

Brend je danas jedna od najčešće spominjanih reči, naročito u poslovnoj literaturi – a definicije su mnoge i često zbunjujuće, iako niko ne osporava značaj koji brend ima za jedno preduzeće na današnjem tržištu. Jednostavno rečeno: brend predstavlja jasnu i doslednu sliku i poruku koja saopštava ko ste vi.

Koji god posao da pokrenete, neophodno je da delujete profesionalno – brend je vaš poslovni identitet pred mušterijama, saradnicima, konkurencijom, finansijerima i javnim mnjenjem. Proces koji se naziva “brendiranje” podrazumeva definisanje imena vašeg preduzeća, vizuelnog identiteta i slogana; vizuelni identitet uključuje logo – sliku ili simbol koja najbolje dočarava duh vašeg preduzeća – a slogan je kratka i jasna rečenica koja vas opisuje.

Cilj izgradnje brenda je stvaranje određenog emotivnog odnosa drugih ljudi prema vašem preduzeću i poslu kojim se bavite – što se direktno odražava na vaš poslovni uspeh. Brendiranje može da bude zabavan i kreativan proces, ali imajte na umu da je jedna od čestih grešaka preduzetnika početnika posvećivanje prevelike pažnje brendiranju, utrošak više vremena i novca nego što je potrebno, uz zanemarivanje drugih važnih aspekata posla. Zato je potrebno paziti na balans.